Kekrissä Saariston satoa, kauppaa ja kisailua – ja viljalti väkeä

Kekrie mallia 2014 Kekrie mallia 2014/Kuva Kari Saaristo
lauantaina 10.9. klo 12-20
Lohjansaaren Seurantalon pihapiirissä

Saariston satoa
Kekri on vanhastaan sadonkorjuujuhla. Tuolloin piti olla laarit täynnä, nauriit kuopassa ja akat pirtissä. Päivitimme näitä vanhoja tapoja niin, että meillä on akat pihalla, laarit torilla ja nauriit tyrkyllä, muun muassa.
Syyssesongin satoa on kerätty torille läheltä ja vähän kauempaakin, kaikki kuitenkin läntiseltä Uudeltamaalta. Pisimpään matkanneet lienevät Pickalan maissi ja Kyheröisen kanalan munat – Lohjalta nekin.
Torilla saariston satoa edustavat paikalliset omenat, ruis- ja omenaleivät, spelttihiutaleet, ja Salmenrannan maa-artisokat.
Saariston satoa voi paitsi ostaa mukaansa, myös nauttia paikan päällä: katukeittiössä tarjolla on kurpitsakeittoa ja omenahyvettä saaren tapaan ja Seurantalossa nautitaan kekri-menu alá Yrjö Mensola.
Paikalliset tuotteet saavat kypsyä ennen sadon keräämistä – näin niiden makukin on täyteläinen. Ostamalla lähituotteita tuet maanviljelijöitä ja koko maaseutua.

Kauppaa ja kisailua
Kauppaa käydään myös painotuoreista postikorteista ja -merkeistä: Lohjan saariston kauneimpia ja hauskimpia näkymiä voi nyt postittaa ystäville. Saaristoseuran reseptivihosta tuttuja tuotteita on tarjolla, samoin sesongin mehuja ja hilloja, perinteisiä nisu-leivonnaisia ja herkullisia Mustion myllyn luomujauhoja.
Käsitöitä on myös kaupan, iloisen kirjavia kudonnaisia ja paperiluomuksia.
Kisailemme monessakin lajissa; perinteisten tyynysodan, pussihypyn ja jousiammunnan lisäksi lennätetään leijoja ja puhalletaan jättisaippuakuplia – jokaiselle jotakin.

Viljalti väkeä
Väkeä odotetaan mukaan sankoin joukoin. Saaristossa on muutama tuhat kesäasukasta, heitä kovasti toivotaan mukaan yhteiseen sadonkorjuujuhlaan. Markkinapöytien ja heinäpaalien seassa voi tavata vanhoja ystäviä ja naapureita, tulla tutuksi kyläläisten kanssa.
Sadonkorjuuaikaan lapsille voi havainnoida, mistä ruoka oikein tulee. Kekrijuhlilla on yllätyksiä ja uusia kokemuksia juhlaväelle. Eläinaitauksessa on lampaita ja kanoja, ja Tappi-poni on satuloitu pienten ratsastusta varten.
Illan hämärtyessä Kekri-pukki viedään juhlakulkueessa Paavolan sillan kupeeseen, missä se lasketaan järveen kellumaan. Palava Kekri-pukki järvellä hämärtyvässä illassa on huikea ja ikimuistettava näky. Tunnelmassa lie myös ripaus haikeutta – elonkorjuusta aika taittuu kohti pimeää vuodenaikaa.

Sadonkorjuujuhlat puolustavat ja nostavat esiin paikallisia tapoja ja perinteitä. Niitä vietetään eri nimillä eri puolilla Suomea, ja Ahvenanmaalla vietetään vuosittain syyskuussa kolmipäiväisiä sadonkorjuujuhlia, Skördefesten. Aikoinaan pakanallinen kekri ja kristillinen pyhimysoppi sulautuivat yhteen Halloweenissa, jota suomalaisen Kekrin serkuksikin kutsutaan.

No Comments

Post a Comment