Seurantalo

Lohjansaaren Seurantalo on arvokas, Terijoelta tuoduista huviloista rakennettu rakennus. Talo on vihitty käyttöön 15.7.1923 ja vietti ansaittua 100-vuotisjuhlaansa 15.7.2023.

Seurantalosta on pidetty hyvää huolta ja sitä onkin remontoitu ajan mittaan lukuisia kertoja, suurimpina remointteina viimeksi vuonna 2021 uusittiin vesikatto sekä vuosina 2010–2011 talolle rakennettiin uusi tilavampi keittiö ja kahvio sekä sisälle WC:t. Näistä jäljempänä mainittu kokonaisuus toteutettiin pitkälti talkoovoimin ja siihen saatiin Suomen Kotiseutuliiton kautta Seurantalojen korjausavustusta, minkä rahoitus tulee Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Seurantalo sijaitsee kauniilla paikalla mäen päällä Lohjansaaressa Paavolan kylässä osoitteessa Lohjansaarentie 953. Talon omistaa Lohjan Saaristo -seura ry (nimi muuttunut, alun perin Lohjan Saariston nuorisoseura). Myös tontin omistaa nykyään Lohjan Saaristo -seura ry, joka osti tontin Metsä Groupilta muutamia vuosia sitten. Seurantalo edustaa rakennustutkija Vesa Kiljon mukaan osin jälkijugendia, osin 20-luvun klassismia ja etenkin sisäpuoli kansallisromantiikkaa. 

Lohjan Saariston Nuorisoseura perustettiin vuonna 1916 ja aluksi kokoonnuttiin talojen tuvissa ja saleissa. Oman talon hankkimista alettiin suunnitella jo vuonna 1917 ja lopulta tammikuussa 1920 perustettu komitea ryhtyi ajamaan taloasiaa oikein tosissaan. Jalaskylässä 16.10.1921 pidetyssä johtokunnan kokouksessa esitettiin, että seura ostaisi taloaan varten Terijoelta Antti Mallon välityksellä huvilan, joka maksoi 11.000 Suomen markkaa. Tohtori Jännes antoi seuran taloa varten tontin Paavolasta yhden markan vuotuisesta vuokrasta. Sittemmin vuokra vielä laski, kun sitä ei peritty lainkaan.

Muutamat saarelaiset matkustivat Terijoelle merkitsemään ja purkamaan huvilan. Puut tuotiin rautatiekuljetuksena Kirkniemeen ja sieltä hevosilla rakennuspaikalle. Tuolloin oli kova pula rakennusaineista, josta syystä muutamia hirsiä katosi matkan varrella. Arvokkaat vihkiäisjuhlat vietettiin 15.7.1923. Tilaisuudessa esitettiin muun muassa Minna Canthin suuri kolminäytöksinen näytelmä Anna-Liisa, Toini Jännes soitti pianoa ja Outi ja Saima Harmaja lauloivat.


Seurantaloa vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön läpi vuoden!

Haluatko järjestää juhlan, kokouksen tai tapahtuman Seurantalolla? Talon vuokraamisesta voit lukea lisätietoja täältä.